Just nu pågår en undersökning kring mentala gränshinder för att ta reda på hur inställningen är hos företagen när det gäller att göra affärer med Sverige eller Norge. Rapporten, som görs av Öresunds institutet, beräknas klar i januari 2018.
— Vi har intervjuat 50 företag längs hela gränsen i Sverige och Norge, berättar Anna Palmehag som är projektledare vid Öresunds institutet.
Öresunds institutet tycker att arbetet gått mycket bra och man är nu i slutfasen av arbetet. Företagen har varit tillmötesgående och gärna delat med sig av sina erfarenheter. Intervjuerna har skett på plats och via telefon, såväl gränsnära såsom i storstadsregionerna, men där de gränsnära företagen är i majoritet. De gränsnära företagen har ofta en personlig relation, exempelvis släkting, i det andra landet.
— Kunskapen om marknaden i det andra landet är överlag låg, berättar Anna Palmehag. Rapporten kommer ge oss en bild av vad det är som gör att företag med olika bakgrund (bransch, geografisk placering, kön eller etnicitet) väljer att göra affärer med det andra landet. Vid flertalet av intervjuerna är attityden till det andra landet väldigt lika, men i området Östersund-Trondheim upplevdes en neutralare inställning, utan förutfattade meningar, avslutar Anna Palmehag.
Arbetet beräknas färdigt i januari 2018. Resultatet kommer att presenteras vid Gränsmöjligheters årskonferens som prelimärt kommer hållas i februari.