Sverige er en viktig handelspartner for Norge og gjerne et første steg i en internasjonaliseringsprosess for bedrifter i vekst. Nettopp derfor må du vite hva som faktisk gjelder dersom du vil sende varer, ansatte eller etablere eget foretak i Sverige, og dermed innenfor EU. Dette seminaret samlet grenseeksperter innen ulike områder som besvarte spørsmål om akkurat det.

Ambassadør Axel Wernhoff ønsket velkommen og minnet deltagerne på viktigheten av samarbeid, spesielt med tanke på at Norge er Sveriges største handelspartner.

Ambassadør Axel Wernhoff

Annika Daisley innledet møte med å informere om prosjektet Grensemuligheter som er et prosjekt som jobber blant annet med informasjonsseminarer og hvordan man kan skape effektive løsningsprosesser og strukturer som kan håndtere næringslivets grensehinder i framtiden. I tillegg har Svinesundskommittèn to utviklingsoppdrag som dreier seg om å skape flere jobbmuligheter og å løft potensialet for å løse grensehinder mellom Norge og Sverige.

Moderator Annika Daisley og Anders Ruud Sørli fra Norsk-Svensk Handelskammer Oslo

Seminaret ble startet med et praktisk pedagogisk eksempel fra Marie Svahn og Catharina Olofsson fra KGH som fortalte om hvilke regler som gjelder for norske selskaper som vil inn på det svenske markedet. De fortalte at ofte møtes de med ordene «spennende, vanskelig, komplekst og risikofylt» når det snakkes om å etablere seg i nabolandet. Dette viser at man behøver et enklere regelverk eller enklere tilgang til kompleks informasjon om for eksempel tollsatser og hva som skjer når en vare krysser grensen. Alt dette gjøres for å gjøre det enklere for kundene i Sverige å kjøpe varen/tjenesten.

Marie Svahn og Catharina Olofsson fra KGH

De kunne informere at det er viktige forskjeller når det kommer til varer og tjenester og at det er viktig å på forhånd undersøke hva som må og bør gjøres før og underveis i prosessen. Deres viktigste budskap var hvor viktig det er å gjøre et godt forarbeid og ta kontakt med de instansene som sitter på informasjonen.

Mikael Sondell og Kjell Olsèn i Grensetjänsten jobber for å hjelpe bedrifter og privatpersoner som jobber eller vil jobbe i grenseområdene mellom Sverige og Norge. Grensetjänsten er en kostnadsfri infotjeneste som jobber for å gi rett info til rett tid for å unngå å møte hinder. Det er nemlig mulig å unngå hinder, bare man vet om dem.

Grensetjänstens Kjell Olsén och Mikael Sondell, idag tillsammans med Petra Linnéa Bitnes, sektionschef på NAV Medlemsskap og avgift

Deres fokus var på ansettelser i Sverige, hvilket land skatt skal betales til og hvilke momsregistreringskrav som finns i EU. I likhet med KGH, la Mikael og Kjell vekt på hvor viktig det er å gjøre et godt forarbeid før man står med kvitteringer som skal vises fram og fakturaer som skal betales.

Norge og Sverige deler Europas lengste grense på 161 mil og det største hinderet er i dag mangelen på informasjon. Grensetjänsten jobber for å samordne informasjon fra to lands myndigheter på ett sted og fungerer som et verktøy for næringslivet og privatpersoner.

«Alt er mulig, men noe er komplisert» sa Kjell Olsèn beskrivende. Han får oftest spørsmål om hvem man skal kontakte og per i dag er det utrolig mange som sitter på mye informasjon som kan være nyttig for potensielle arbeidstakere og arbeidsgivere.

Simone Johansson fra Skatteverket gikk grundig inn på fire ulike regelverk man må ta stilling til før etablering i nabolandet: folkbokføring, inkomstskatt, sosiale avgifter og moms. Selv om hun selv fortalte at hun bare skummet overflaten, var det interessant for publikum å høre om forskjellene på AB og AS, ulike typer skatt og personalspørsmål. Hun informerte om at siden www.verksamt.se kan være et bra sted å begynne om man vil etablere seg på den andre siden av grensen.

Simone Johansson, Skatteverket

Dagens siste innlegg kom fra Innovasjon Norge og Elisabeth Svanholm Meyer.  Elisabeth kunne fortelle at Innovasjon Norge driver med både profilering, rådgivning, finansiering og nettverksbygging. De har kartlagt hvordan utlendinger ser nordmenn og hovedbekymringen er at nordmenn er lite åpne for andre kulturer og at de sjelden er tilgjengelige (ferier, inneklemte dager, korte arbeidsdager osv). I Norge er det mange små bedrifter med 8-10 ansatte som kan få det vanskelig om selskapet skal trenge inn på et nytt internasjonalt marked. Innovasjon Norge har derfor laget en enkel test som skal hjelpe bedrifter med å finne ute hvor klare og godt på vei de er for å etablere seg i et utenlandsk marked. I likhet med de andre selskapene tilstede på seminaret, påpekte hun at man ikke skulle nøle med å ta kontakt med de for å få hjelp.

Elisabeth Svanholm Meyer, Innovasjon Norge

Før avsluttende lunch var det tid for spørsmål og det var tydelig at dette var et tema som engasjerte mange og som mange hadde et stort ønske om å lære mer om, både med tanke på etablering av egne selskaper og for å få klarhet i hvordan ting fungerer i dag.

Fra venstre: Annika Daisley, Simone Johansson, Marie Svahn, Kjell Olsèn, Catharina Olofsson og Mikael Sondell